Hoe wordt een gemiddelde energieprijs berekend?

Energieleverancier Elegant werkt met slechts 1 tariefformule voor de elektriciteit die ze levert, en 1 formule voor aardgas.

Het gaat hier om variabele energieprijzen. De energieprijzen die ze hanteert, worden voor elk kwartaal vastgelegd en zijn (volgens een eenvoudige en transparante formule) afgeleid van de groothandelsprijzen. Maandelijks betaalt de klant een voorschot, maar zijn afrekening gebeurt echter 1 keer per jaar, namelijk na de meteropname door Eandis of Infrax.

Hoe wordt nu de prijs bepaald voor het jaarverbruik van de klant? Let op: ik heb het hier enkel over de energieprijs, niet over de distributietarieven, taksen e.d.

Aangezien het onbekend is hoeveel de klant verbruikt heeft in elk kwartaal, wordt verondersteld dat de klant elke dag evenveel verbruikt heeft en zal er dus een gemiddelde prijs moeten genomen worden.

Hoe wordt deze gemiddelde prijs bepaald? Logischerwijze dient er rekening gehouden te worden met het aantal dagen per kwartaal waarop de factuur betrekking heeft, m.a.w. dient er een gewogen gemiddelde berekend te worden.

Ik heb in de volgende Excel sheet een voorbeeldje uitgewerkt voor een verbruiksperiode die loopt van 01.07.2012 tot en met 15.07.2013:

Klopt deze berekening? Is dit de wijze waarop Elegant de gemiddelde prijs op de verbruiksfactuur van de klant berekent? En is deze methode ook van toepassing op de “bijdrage groene stroom + WKK”?

4 gedachten over “Hoe wordt een gemiddelde energieprijs berekend?

 1. Dany Goessens

  Ik ben zeer benieuwd naar uw excelbestand, jammer dat het is opgeslagen in een extensie dat ik niet kan openen. Daarmee blijf ik verstoken van uw berekeningen.

 2. Maarten De Cuyper

  Beste Hans,
  Het vraagstuk van de jaarlijkse meteropnames en het toewijzen van verbruiken aan de verschillende tariefperiodes wordt door de sector opgelost met Synthetische Lastprofielen (SLP’s). Die worden door de VREG vastgelegd en bepalen per kwartier (!) het gemiddeld verbruik voor alle verbruikers die in een bepaald profiel passen. De netbeheerder bepaalt welke verbruiker in welk profiel past (meest voorkomend = jaargelezen particulier = S21 voor elek en S41 voor gas).
  Het klopt dus dat de gemiddelde energieprijs een gewogen gemiddelde is, maar de weging is iets gedetailleerder dan gewoon het aantal dagen in een periode. Je kan wat meer uitleg (en de volledige SLP’s) bekijken op de VREG website: http://www.vreg.be/verbruiksprofielen-0
  Je zal je Excel dus een beetje moeten uitbreiden 😉
  vriendelijke groeten,
  Maarten

  1. hgillijns Bericht auteur

   Beste Maarten,

   Bedankt voor de interessante informatie! Ik heb intussen mijn huiswerk gedaan en mijn Excelletje aangepast met de SLP gegevens 🙂 Zie mijn nieuwe blogpost in http://tweetit.gillijns.be/?p=919.

   Stemt dit nu meer overeen met de werkelijkheid? Quid met bijdrage groene stroom + WKK, wordt dit op dezelfde manier berekend (zie voorbeeld)?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.