Maandelijks archief: juli 2012

Proximus: van abonnement naar Generation Connect

Ik speelde al langer met het idee om over te stappen naar een prepaid formule (en meer bepaald de Pay & Go Generation Connect) om mijn (duur) abonnement te vervangen. Jammer genoeg zou ik nog tot 27.09.2013 moeten wachten alvorens ik mijn abonnement zou kunnen opzeggen. Zoniet zou ik een verbrekingsvergoeding moeten betalen die maar liefst € 150 zou bedragen.

Door nieuwe wetgeving zou vanaf het najaar (?) de verbrekingsvergoeding echter niet meer mogen aangerekend worden voor bestaande contracten die ouder zijn dan 6 maanden.

Ik zag echter nog veel vroeger mijn kans schoon om van mijn abonnement af te geraken. Wanneer de operator (eenzijdig) zijn tariefvoorwaarden wijzigt zodat die ongunstiger uitvallen voor de klant, heeft de klant het recht om zijn abonnement onmiddellijk en zonder extra kosten op te zeggen.

En inderdaad, mijn laatste factuur vermeldt:

Ik stel een brief op waarin ik naar deze vermelding verwijs, mijn abonnement wens stop te zetten, en tevens wens over te stappen naar de Pay & Go “Generation Connect” formule (mét nummerbehoud uiteraard). Ik geef eveneens een uiterlijke datum mee waarop ik wil overstappen, namelijk 15.07.2012. De aangetekende brief wordt door bpost afgeleverd op 06.07.2012 om 06:47 aan Proximus.

Diezelfde dag nog (om 11:21) krijg ik een sms van Proximus :

Beste klant, we hebben uw aanvraag voor de nieuwe dienst goed geregistreerd…

Een mysterieuze sms van Proximus volgt op 12.07.2012 om 13:25:

Uw Internet on GSM optie is geactiveerd. Ga naar http://m.skynet.be en start vandaag nog!

Op 17.07.2012 rond 13:00 valt mijn mobiel internet plots uit. Ik kan wel nog bellen maar er is geen mobiele data (3G of Edge) meer. Het kan niet anders of dit heeft te maken met mijn conversie naar Generation Connect…

En inderdaad, een telefoontje naar de klantendienst leert dat mijn tariefplan in “het systeem” op “change” staat. Voor de rest kan de helpdeskmedewerker niets méér zeggen, behalve dat “het” (wat “het” ook zou moge zijn)  normaal gezien wel in orde zou zijn vanaf morgenvroeg… Ben benieuwd.

Zo gezegd, zo gedaan. De ochtend van 18.07.2012 kan ik opnieuw internetten op mijn iPhone. Mijn Generation Connect is geactiveerd! Er werd onmiddellijk voor € 20 “opgeladen”. Ongetwijfeld zal dit bedrag vermeld staan op de slotfactuur van mijn abonnement 😉

Dezelfde dag nog krijg ik volgende smsjes:

“Beste klant, vanaf nu maakt u opnieuw gebruik van een herlaadkaart” is wel een beetje bizar. Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van een Pay&Go kaart van Proximus…

Al bij al is de overgang vlot verlopen. Slechts (?) een half dagje zonder mobiel internet gezeten. Er zijn ergere dingen in het leven… 🙂

Update 07.08.2012

De overgang mag dan al goed verlopen zijn (op technisch vlak), maar administratief gezien is er toch wel één en ander foutgelopen.

Vandaag heb ik een factuur gekregen waarin voor maar liefst € 247 verbrekingskosten worden aangerekend!

 

Uiteraard is dit onterecht. Alvast een tweet naar Eva van Belgacom verstuurd:

Hopelijk wordt deze fout snel rechtgezet. Voor alle zekerheid heb ik mijn domiciliëring geannuleerd om te vermijden dat mijn bankrekening geplunderd wordt…

Update 08.08.2012

Snel antwoord gekregen van Eva van Belgacom (waarvoor dank). Blijkbaar mocht ik mijn abo pas opzeggen ten vroegste op 06.08, omdat pas vanaf deze dag de nieuwe buitenlandse tarieven ingaan.

Hierboven vind je het extract uit de bewuste factuur. Is dat voor u duidelijk? Voor mij alleszins niet. Het is wel duidelijk wat de uiterlijke datum is van opzegging, maar niet dat er een datum is vanaf wanneer je ten vroegste een annulatie kan doen:

Wij herinneren u eraan dat u uw abonnement zonder extra kosten kunt opzeggen als u een brief stuurt, ten laatste op de laatste dag van de maand die volgt op de eerste factuur met de aangepaste tarieven.

De aangerekende kosten zullen geschrapt worden. Ik mag mij aan een creditnota verwachten.